fbpx

Kako izabrati prave tapete za vaš prostor?

Tapete su i dalje veoma praktična i estetski atraktivna opcija za uređenje unutrašnjeg prostora, koja omogućava da brzo i lako transformišete svoj dom, poslovni prostor ili prostor neke druge namene. Postavljanjem tapeta, dobijate potpuno nov doživljaj okruženja, dodajete mu teksturu i personalizujete ga po sopstvenom ukusu i stilu. Takođe, uz ne velika ulaganja i u kratkom vremenskom periodu, možete potpuno izmeniti izgled doma, dajući mu novi karakter i dubinu.

S obzirom da je danas izbor tapeta beskonačan, u nastavku ćemo podeliti sa vama savete i male trikove, na koji način da izaberete savršene tapete za vaš prostor? O čemu je bitno voditi računa i koji su detalji važni kako bi izbor tapeta bio pravi?

Prazan zid je priča koja čeka da bude ispričana, a vi ste njen autor.

Kakvu sobu želite?

Za početak definišite kakvu sobu želite, koji efekat želite da postignete postavljanjem tapeta? Da li je potrebno da soba bude vizuelno usklađena sa drugim prostorijama ili pak treba da ima unikatan stil? Koja je osnovna namena sobe? Da li se rade svi zidovi ili jedan/dva akcentovana zida? Na koji period radite, da li je to samo privremeni ili pak dugoročan dizajn?

Precizirajte stil

Određeni stil odnosno određenu temu prate i određene boje, materijali i motivi. Važno je odabrati koji koncept će biti dominantan u prostoru. Da li ste više okrenuti ka modernom ili starinskom (vintage) stilu? Možda volite klasiku ili ste možda za glamur? Da li je stil koji ste odabrali svetao ili taman, formalan ili neformalan? Kada precizirate stil, mnogo je jednostavnije odabrati pravu kombinaciju boja i tekstura, koja će ispuniti vaša očekivanja.

Odabir paleta boja

Odaberite paletu boja koja će biti u skladu sa stilom koji ste precizirali, količinom svetlosti u prostoriji i stvarima koje se u njoj nalaze. Odabir boja ima ključnu ulogu u dizajnu prostorije jer boje imaju moć da utiču na raspoloženje, atmosferu i percepciju prostora. Pravilno odabrane boje mogu transformisati prostoriju, stvarajući osećaj topline, udobnosti i harmonije, dok nepravilno odabrane boje mogu izazvati nelagodu i narušiti estetski dojam. Blage hladne boje sugerišu na spokoj i pogodne su za spavaće sobe, dok intenzivne hladne boje deluju sveže i dramatično. Žive boje poput crvene ili žute mogu dodati energiju u dnevne ili trpezarijske prostore, dok topliji tonovi opravdavaju svoj naziv i zapravo podstiču osećaj toplote kod ljudi.

Uzmite u obzir i količinu svetlosti u prostoriji. Igrajte se sa njom. Količina i vrsta prirodne i veštačke svetlosti u sobi mogu uticati na to kako boje izgledaju. Sobe sa obilnom prirodnom svetlošću mogu prihvatiti tamnije ili hrabrije boje, dok sobama sa ograničenom svetlošću prijaju svetlije nijanse kako bi se stvorio svetliji, prostraniji osećaj.

Odaberite teksture i materijale

Upotpunite dizajn dodatnim teksturama, materijalima i šarama. Uz pomoć njih možete na kreativan način sakriti ili kamuflirati nedostatke na zidovima, a sa druge strane naglasiti ono pozitivno u prostoru. Horizontalni obrasci naglašavaju širinu, sugerišu tišinu i odmor i čine uske prostorije širim. Pruge i druge vertikalne šare, koje naglašavaju visinu, sugerišu dostojanstvo, vitalnost i formalnost. Vertikalni obrasci, uključujući cvetne motive gde oblik motiva sugeriše na slovo V ili U, učiniće da plafon izgleda viši. Kada kombinujete dezene i motive (pruge, cvetne motive, geometrijske motive itd.), birajte uzorke koji ponavljaju istu boju ili vrednosti te boje. U tome vam mogu pomoći i katalozi tapeta i boja koji obično grupišu dizajne po boji kako bi koordinacija bila laka.

Dodatna 3 saveta

Pre nego što se odlučite za određenu boju tapeta, dobra ideja je testiranje uzorka u sobi da biste videli kako izgleda u različitim uslovima osvetljenja i u kombinaciji sa drugim komadima nameštaja. To će vam pomoći da vizualizujete konačni rezultat i osigurate da budete zadovoljni svojim izborom. Takođe, praksa je pokazala da je poželjno kupiti malo više materijala nego što vam je potrebno, zbog eventualnih grešaka koje mogu nastati prilikom postavljanja tapeta i tokom celog procesa. Kako biste te greške sveli na minimum, uštedeli vreme i novac, a sa druge strane bili zadovoljni i sigurni u kvalitet rada, savetujemo da angažujete profesionalce sa iskustvom u oblasti postavljanja tapeta.

Korpa
Close Lista želja
Close Nedavno pregledano
Uporedi artikle (0 proizvoda)
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Kategorije